Wednesday 18 March 2020

Skolstängning?


Nu stundar kanske skolstängningar i Sverige till följd av coronaviruset..

Vad ska vi då göra hemma när barnen inte kan gå till skola eller förskola?


Ja det finns mycket kul att göra hemma med barn men klart som korvspad är att det kan bli en utmaning att hålla alla nöjda och glada, därför kommer här några tips som kanske kan komna till användning:

* Gör en plan! Det är viktigt att inte hamna med varsin ipad i soffan itan det kan vara bra att göra upp rutiner, om du har barn i olika åldrar så anpassa rutinerna efter varje barn, några kan vara gemensamma. Tex kl 07.00 frukost tillsammans, 08-09.30 skolarbete för de stora/rit och pyssel för de små, 10-11 utelek eller promenad... Filmstund/Lässtund, frilek osv. Förmiddag med rutiner och eftermiddag mer fri.

* Planera och förbered mat dagen innan. Låt de barn som kan skrapa sin tallrik och sätta in i diskmaskinen, previs som i skolan.

* Involvera barnen i hushållssysslor och matlagning.

* Gör måltiderna så mysiga som möjligt, om möjligt.

* Pyssla, sjung, lek, och umgås! Det behöver inte vara perfekt uppstyrt, försök hitta på något ni kan vara närvarande i.

* Se till att få solljus och frisk luft.

* Gläds åt att få vara tillsammans! Om det blir tjafs ovh gnat, andas och tänk på att det snart går övet.. barn skiftar snabbt i fokus. De blir oftast gladare efter en stund.

* Och sist men inte minst... försök sätta upo tydliga gränser innan gällande skärmar, vi undviker skärmar fram till lunch. Tänk även på att du som vuxen helst ska undvika skärmar nära barnen, det är lättare sagt än gjort, jag vet. Hemna hos oss blir det dock bäst när vi vuxna har begränsad skärmtid, bestämmar oss för att vi bara ska titta vissa tidpunkter och håller oss till det. Både vi och barnen blir gladare 🙂




Fyll gärna på med tips🙂

No comments:

Post a Comment